Dimitris Skarmoutsos Ημερομηνία: Cuma, 07 Aralık 2012

H ιστορία του παστουρμά σε ένα αθηναϊκό στενό!

Με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, η οικογένειά του Μιράν Κουρουνλιάν μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων εγκαθίσταται για λίγα χρόνια στην Πόλη. Από εκεί, τον Αύγουστο του 1922, καταφεύγουν στον Πειραιά όπου αποφασίζουν να εξασκήσουν την τέχνη που γνώριζαν καλύτερα απ'τον καθένα: εκείνη του παστουρμά.

Ο κύριος Κουρουνλιάν ξεκινάει να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρμένικες συνταγές. Διακινώντας ο ίδιος τα αγαθά του, σχεδόν χέρι-χέρι, αποκτά ένα μαγαζί λίγων τετραγωνικών στην οδό Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, που μέχρι σήμερα αποτελεί υπόδειγμα αλλαντοπωλείου και όχι μόνο. Τα προϊόντα γίνονται σιγά-σιγά γνωστά σε όλη τη χώρα, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους.

Τις επόμενες δεκαετίες η εταιρεία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Το 1950 δημιουργείται ένα πρότυπο εργοστάσιο για την παραγωγή των προϊόντων ΜΙΡΑΝ με αποτέλεσμα το δίκτυο διανομής τους να επεκταθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το εργαστήριο περνάει τότε στα χέρια του κυρίου Μπέδρου Κουρουνλιάν, γιο του πρώτου ιδιοκτήτη, που με τη σειρά του καθιερώνει τα προϊόντα της οικογένειας και στην αγορά της βόρειας Ελλάδας. Κατά τη δεκαετία του 1980 η μονάδα επεκτείνεται συνεχώς και οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται ασταμάτητα ως σήμερα, χωρίς ωστόσο να παραμερίζεται στο ελάχιστο η βαθιά γνώση και οι παραδοσιακές τεχνικές της οικοτεχνίας.

Σήμερα το αλλαντοπωλείο και το εργαστήριο ανήκουν στην τρίτη γενιά αλλαντοποιών, τους Μιράν και Κρικόρ Κουρουνλιάν, που με τις γνώσεις τους συστηματοποιούν την εταιρεία ΜΙΡΑΝ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί τη μεγαλύτερη στο είδος της σε όλη την Ευρώπη.

Η οικογένεια δε σταματά να εκπλήσσει την αγορά μέχρι και σήμερα, αφού προσφέρει φρεσκότατο, παρασκευασμένο στο εργαστήριό της, παστουρμά καμήλας. Έχοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και μετά από μεγάλη προσωπική προσπάθεια τα αδέρφια Κουρουνλιάν εξασφάλισαν αυτό το εξαιρετικής ποιότητας αλλά και ιδιαίτερα δυσεύρετο στην Ελλάδα κρέας, που ξεχωρίζει για την ελαφριά γεύση του και το μοναδικό "δέσιμό" του με τα μπαχαρικά του παστουρμά. Οι καινοτομίες τους δε σταματούν εδώ, αφού κατόρθωσαν να απαλλάξουν τον παστουρμά από τη "ρετσινιά" του, τη δυσάρεστη οσμή. Αυτή την περίοδο πατεντάρουν τα πρώτα δείγματα άοσμου παστουρμά ενώ κυκλοφόρησαν ήδη φέτες παστουρμά κλεισμένες σε ειδική αεροστεγή συσκευασία.

Το αλλαντοπωλείο συμπληρώνει φέτος περισσότερα από 90 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας. Είναι γεγονός πως όποιος το επισκεφθεί εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα. Στο πίσω μέρος του καταστήματος βρίσκεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου πάνω στο μοναστηριακού τύπου τραπέζι μπορεί καθένας να δοκιμάσει όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες παστουρμά, σουτζουκιού και αλλαντικών.

Οι αδερφοί Κουρουνλιάν σε συνεργασία με εγχώριους παραγωγούς παρασκευάζουν επίσης τα δικά τους μοσχαρίσια λουκάνικα μένοντας πιστοί στη συμβουλή του παππού τους, «να ενδιαφέρονται πάντοτε μόνο για την ποιότητα». Έτσι, οι μέθοδοι για την επεξεργασία των προϊόντων τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου από την εποχή της δημιουργίας του εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Όπως λέει και ο Μιράν Κουρουνλιάν «η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά η ποιότητα του τελικού προϊόντος μας δικαιώνει απόλυτα».

Τα αγαθά τους διανέμονται σε όλη την Ελλάδα ενώ δε λείπουν και οι εξαγωγές σε Γερμανία, Σουηδία και Γαλλία. Όλα τα προϊόντα φέρουν το λογότυπο της εταιρείας και κωδικούς που δηλώνουν στοιχεία για όλα τα στάδια της παρασκευής τους ενώ μέσα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα της ιχνηλασιμότητας. Δίπλα στον παστουρμά, το σουτζούκι και τα λουκάνικα, θα βρει κανείς ξεχωριστά μπαχαρικά, τυριά και πολλά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. «Σκοπός μας είναι να βρούμε σπάνια προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας και να στηρίξουμε τους ντόπιους παραγωγούς πουλώντας τα στο αλλαντοπωλείο μας» δηλώνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες.

Οι ίδιοι φροντίζουν προσωπικά για τον εφοδιασμό των καταστημάτων που προωθούν τα προϊόντα τους, αφού διατηρούν καθημερινή επαφή με κάθε συνεργάτη τους, ακολουθώντας την επιχειρηματική παράδοση της οικογένειας. Για όποιον το επιθυμεί, οι αδερφοί Κουρουνλιάν φροντίζουν για την άμεση (εντός 24ώρου) κατ' οίκον παράδοση των προϊόντων τους· αν και η καταπράσινη πρόσοψη του κτιρίου της Ευριπίδου "ντυμένη" με βότανα και μυρωδικά κάνει το αλλαντοπωλείο ελκυστικό για πολλές επισκέψεις!

Lezzet deneme toplantıları ile ilgili bilgi alın