Ρεπορτάζ: enimerwsi.gr Ημερομηνία: Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Ο πιο "ιστορικός" παστουρμάς της Αθήνας

Ο πιο

«Ενενήντα χρόνια παστουρμά και σουτζούκι», λέει ο εγγονός της οικογένειας Κουρανλιάν, Μιράν και με υπερηφάνεια τονίζει ότι έχει πελάτες «από τις δεκαετίες του ‘40 και του ‘50».

Η προέλευση της οικογενείας είναι από την... Καισαρεία της Καππαδοκίας. Τα μέλη της ξεριζώθηκαν δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 1915, στη γενοκτονία των Αρμενίων. Τότε κατέφυγαν στην Πόλη, για να σωθούν. Η διαμονή τους, όμως, εκεί αποδείχτηκε σύντομη.

Τον μοιραίο Αύγουστο του 1922, η οικογένεια Κουρανλιάν φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και λίγες ημέρες αργότερα βρίσκεται στη Χίο και μετά στον Πειραιά και στην παλιά Κοκκινιά, να προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Δύο χρόνια παλεύει σκληρά και καταφέρνει «να σταθεί στα πόδια της». Τότε οι Κουρανλιάν αποφασίζουν να καταπιαστούν με την τέχνη που γνωρίζουν καλά. Ο παππούς αρχίζει πάλι να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι και να τα διακινεί ο ίδιος, Χέρι χέρι. Καταφέρνει, έτσι, να αποκτήσει στην αγορά της Αθήνας, στην οδό Ευριπίδου, ένα μικρό μαγαζί, όχι μεγαλύτερο από τρία τετραγωνικά μέτρα.

Από εκεί πλέον, ο Μιράν, όπως τον μαθαίνει ο κόσμος, γίνεται γνωστός. Αποκτά εξαιρετική φήμη, αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους των δυνατοτήτων της οικοτεχνίας.

Όπως επισημαίνει ο εγγονός, Μιράν Κουρανλιάν, το μαγαζί των τριών τετραγωνικών χωρούσε τον παππού του κι έναν πελάτη, η «ουρά», όμως συνεχιζόταν στο πεζοδρόμιο και «ένας ήταν μέσα και δέκα έξω». Ο εγγονός Κουρανλιάν λέει: «Συνήθως, η ζήτηση που είχαν ο παστουρμάς και το σουτζούκι ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις ποσότητες, που μπορούσε να παρασκευάσει ο παππούς μου».

Κάπως έτσι, όμως, δημιουργείται η φήμη του «Μιράν».

Συγκινημένος, ο τρίτης γενιάς Μιράν Κουρανλιάν, συνεχίζει την αφήγησή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Λέει ότι η μικρή οικοτεχνία με τη φήμη, που τη συνόδευε, κατόρθωσε να επιβιώσει στη δεκαετία του ‘40. Μετά, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα και τη δεκαετία του ‘50 αρχίζει η ανάπτυξη. Το 1950 είναι η πιο καθοριστική χρονιά για την επαγγελματική διαδρομή του «Μιράν». Γίνεται μία προσπάθεια να διανείμει προϊόντα σε ολόκληρη την ελληνική αγορά και ταυτόχρονα αναβαθμίζει αισθητά το εργαστήριο.

Από το 1954, μικρό παιδί ακόμη δουλεύει στην εταιρεία ο γιος του Μιράν, ο Μπέρδος και από το 1960 αναλαμβάνει την επιχείρηση. Αυξάνει τη γκάμα των προϊόντων και δίνει έμφαση στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Τα μεγαλόπνοα σχέδια, όμως, εγκαταλείπονται δέκα χρόνια αργότερα, το 1970, γιατί όπως λέει ο κ. Κουρανλιάν «η εταιρεία κινδύνευε να χάσει την ταυτότητά της, θα έχανε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, θα πήγαινε σε βιομηχανοποίηση των προϊόντων, πράγμα που δεν θέλαμε».

Έτσι, η οικογένεια στρέφεται ξανά σε αυτά που ξέρει καλά: τον παστουρμά και το σουτζούκι. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, την εταιρεία αναλαμβάνει η τρίτη γενιά, οι Μιράν και Κρικόρ Κουρανλιάν, οι οποίοι βάζουν τη δική τους σφραγίδα στην εξέλιξη της εταιρείας.

Έπειτα από κάμποσα ταξίδια στο εξωτερικό, προχωρούν στην αναβάθμιση του κέντρου διανομής των προϊόντων, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, εκσυγχρονίζουν την επιχείρηση και κυρίως αποκτούν κωδικό εξαγωγής των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις τρίτες χώρες.

Έτσι σήμερα σ’ ένα αρκετά μεγαλύτερο μαγαζί, ο Μιράν Κουρανλιάν αναλαμβάνει τους πελάτες, πίσω από τον πάγκο και ο αδελφός του, ο Κρικόρ, «κρατάει» την παραγωγή, η οποία διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Ενημερωθείτε για τις γευστικές δοκιμές μας